15 Ekim 2016 Cumartesi

Vazelon Manastırı



Bu bölgedeki manastırların en eskisi MS.270 yılında İncil’deki Vaftizci Hazreti Yahya ya adanmış. Eski adı ‘Zouvalon’ muş ama zamanla ‘Vazelon' halini almıs.en eskisi olmakla beraber bölgenin en zengin manastırı da burasıymış.hatta sümela manastırı'nın bu manastırın geliriyle yaptırıldığı kayıtlarda varmış.Hal böyle olunca tarih boyu pek cok saldiriya da maruz kalmıs.ms 490 yılında 400 keşiş burda katledilmiş.pek çok kere restore edilmiş (bir zamanlar tabi,şu an degil restorasyon yolu bile yok sayılır)çok kıymetli el yazması kitaplar barındırırmış.Sonra nolmuş 1922 yılında yunanistan'la yaptığımız mübadele sonucu keşişler bırakıp gitmisler.giderken Hz yahya'nın ikonasini götürmüşler(iyiki götürmüşler yoksa onunda gözünü oyar üstüne kalp çizerdik)





manastırın dıs kısmında bulunan sapelde  cennet cehennem ve kıyamet günü tasvir eden cok guzel ikonalar var(mış şimdi samet'in cigdem'in vs adı var).





manastır 4 katlıymış (ben 3 saydım) en üst katında mağaranın önüne inşa edilmis kısmın oldugu yer ayakta sayılır.bu yapının ayakta kalan kısımlarının üstündeki cam agaclari ve dogal bitki örtüsü hobit köyündeymişsiniz hissi yaratabilir.









simdi gelelim nasıl gideceginize maçka'yı 14 kilometre falan gecip kiremitli köyünden ulaşıyorsunuz.belli bir kısmından sonrası toprak yol.kötü sayılmaz.yalnız tabelalari bulmakta zorlanıyorsunuz.







yukarıdaki tesis niye kapanmış harabeye dönmüş bilemedim.bu tesisin icinden gecen yolla yukariya cikiyorsunuz.Kuş ucmaz kervan gecmez bir yere gelince korkmayın vardınız demektir.arabanızı parkettikten sonra en fazla 5 dakikalik bir patikayla manastıra ulaşıyorsunuz.








kücücük deliklerden girmeniz gereken manastırın kendisi gibi manzarası da muhtesem.umarım en kısa zamanda restore edilir çünkü gercekten üzülüyor insan.